NLsPel

Je vindt het misschien erg moeilijk om voor jezelf op te komen als je gepest wordt, maar in de rol van politieagent is dat een stuk makkelijker. Bij NLsPel of speltherapie spelen kinderen één of meerdere rollen om zo vertrouwd te raken met andere visies op de werkelijkheid. Door bewust te zijn van hun eigen waarneming en taal, is het mogelijk om de speelruimte te vergroten en nieuw gedrag te ‘programmeren’.

NLsPel is een speelse vorm van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), waarin NLP-principes en -technieken gecombineerd worden met spelvormen. NLP geeft inzicht in jouw model van de wereld en hoe je gebruik kunt maken van je eigen hulpbronnen om je problemen aan te pakken. Het spelelement zorgt ervoor dat kinderen makkelijk aansluiting vinden bij de therapie.

Behandelingswijze

In spel lijkt er vaak meer mogelijk dan in de werkelijkheid. Je durft buiten normale gedragspatronen te treden, omdat het ‘maar een spelletje’ is. In de behandeling daag ik kinderen uit om met me te spelen. Zij bepalen waar het over gaat. Op die manier sluit het spel zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van het kind. Zo kan het volledig opgaan in het spel.

Door op het juiste moment vragen te stellen of het verhaal te sturen, maak ik het kind bewust van andere mogelijkheden of oplossingen en help ik negatieve ervaringen verwerken. Op die manier kan ik nare gevoelens en gedragingen herprogrammeren.

Te gebruiken bij

  • Faalangst
  • Een negatief zelfbeeld
  • Weinig eigenwaarde
  • Gepest worden
  • Anderen pesten
  • Ander ongewenst gedrag