Verslaving
Als je verslaafd bent, dan ben je fysiek en/of mentaal afhankelijk van een gewoonte of stof. Je gedrag is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte. Lukt dat niet, dan kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.
Voorbeelden van gewoonteverslaving zijn:
- Verslaafd aan gokken
- Internetverslaving
- Verslaafd aan gamen
- Workaholic
Voorbeelden van middelenverslaving zijn:
- Drugsverslaving
- Roken
- Alcoholverslaving
- Verslaving aan pijnstillers
- Verslaving aan slaapmiddelen
Als bij een langdurige verslaving wordt gestopt met het gebruiken van de verslavende stof, dan krijg je last van ziekteverschijnselen zoals koorts, slapeloosheid en braken. Dat komt doordat je lichaam gewend is geraakt aan de stof en zich daaraan heeft aangepast.
Bij een geestelijke verslaving denk je een stof nodig te hebben of lekker te vinden. In ernstige gevallen kan iemand zo afhankelijk zijn van het verslavende middel dat alle gedachten draaien om het gebruiken en verkrijgen daarvan. Zulke mentale verslaving kan de chemische balans in de hersenen verstoren en op die manier ook lichamelijke invloed hebben.
Het is moeilijk om zonder hulp van een verslaving af te komen. Het is niet alleen een gewoonte die je moet doorbreken, ook de geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid moet worden afgebouwd.