Visuele screening
Als iemand scherp ziet, wordt er vaak vanuit gegaan dat zo iemand ook goed ziet. Scherp zien is daarbij maar een onderdeel. Het is daarnaast vooral van belang dat de ogen goed kunnen volgen, richten en samenwerken.
Als de verwerking van visuele informatie en lichtprikkels niet goed verloopt in de hersenen kan dit voor allerlei klachten zorgen. Denk hierbij aan moeite met lezen, rekenen, ruimtelijk inzicht en het begrijpen en verwerken van gegevens.
De ogen nemen afzonderlijk waar. Wat de ogen afzonderlijk zien, wordt in de hersenen samengesteld tot één beeld. Dit proces wordt ook wel fixeren genoemd. Als je ergens naar kijkt, is het dus belangrijk dat beide ogen goed samenwerken om tot een beeld te komen. Soms werken de ogen niet goed samen, kunnen de ogen niet goed richten, of gaat er iets verloren in de vertaling tussen de ogen en de hersenen. Dit wordt ook wel fixatie disparatie genoemd. Fixatie disparatie kan visuele informatie laten vervormen. Zo kan iemand hierdoor letters zien dansen bijvoorbeeld, of dubbel zien. Dat helpt natuurlijk niet als je bijvoorbeeld iets moet lezen of schrijven. Fixatie disparatie veroorzaakt op zichzelf geen dyslexie, dyscalculie of dysorthografie. Het kan deze problemen wel vergroten of verergeren.
Meestal is iemand zich helemaal niet bewust van het probleem, de hersenen compenseren de ongelijkheden zo goed als ze kunnen. Alledaagse handelingen kosten alleen veel meer energie. Dit kan voor frustratie zorgen, vermoeidheid of concentratieproblemen.
Met behulp van visuele screening kan in beeld gebracht worden, waar het misgaat in de visuele verwerking. Door middel van training of andere hulpmiddelen kan het kijken dan weer op peil worden gebracht.
Behandelingswijze
Met behulp van een uitgebreid visuomotorisch onderzoek zoek ik uit hoe goed de ogen visuele informatie verwerken. De oogfunctie wordt onder andere getest met behulp van een bioptor. Ik kijk naar de werking van de oogspieren, de stand van de ogen, de oogsamenwerking, het dieptezicht, oogvolgbewegingen, de ooghandcoördinatie enzovoorts.
Niet alleen fixatie disparatie kan hiermee worden aangetoond, maar ook andere oorzaken van – aan visuele waarneming gekoppelde – leerproblemen kunnen hierdoor naar boven komen.
Als er visuele problemen blijken te zijn, dan werk ik een op maat gemaakt trainingsschema uit. Deze richt zich bijvoorbeeld op het volgen, richten en samenwerken van de ogen, zodat de hersenen betere informatie krijgen en daarmee een effectievere verwerking hebben.
Als de ogen weer optimaal (samen)werken kunnen opgelopen leerachterstanden worden aangepakt.
Vaak toegepast bij:
- Leer- of gedragsproblemen zoals:
- Verwisselen of omdraaien van letters en cijfers
- Moeite met (voor)lezen en spelling
- Slordig handschrift
- Concentratieproblemen
- Woordblindheid
- (Vermeende) dyslexie of dyscalculie
- Zien van snelle bewegingen
- Niet herkennen van schuin gedrukte woorden in een tekst
- Zeer beperkt ruimtelijk inzicht
- Moeite met inschatten van afstanden
- Langzaam lezen
- Hoofdpijn (boven de wenkbrauwen), nekpijn, jeukende en/of droge ogen
- Vermoeidheid (vooral na visuele inspanning)
- Onhandigheid
- Evenwichtsproblemen (op jonge leeftijd)
- Slechte oog-handcoördinatie
* Als er iets mis is met de ogen zelf kan ik niet helpen. Voor problemen met u zicht kunt u terecht bij een oogarts. Ik behandel alleen niet-klinische klachten.
