Darmmanagement bij Prikkelbare Darm Syndroom

Bij de behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) worden vaak middelen voorgeschreven om de symptomen te bestrijden, zoals: laxeermiddelen, diarreeremmers en pijnstillers.

Het darmmanagementprogramma is er op gericht om PDS direct te bestrijden of in elk geval de darmklachten onder controle te krijgen. De methode is in Engeland ontwikkeld en in Nederland verder uitgezet door gastro-enteroloog professor A. Smout van het AMC. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 85% van de patiënten een aanzienlijke verlichting van de klachten ervaart. Bij een groot deel verdwijnen de klachten helemaal.

Behandelingswijze

Het darmmanagementprogramma bestaat uit een combinatie van hypnotherapie (therapeutische gesprekken en trance) en lichaamsgerichte oefeningen en is gericht op lichamelijk herstel, stressreductie en het vergroten van het zelfvertrouwen en vertrouwen in het eigen lichaam.

Hypnotherapie werkt goed bij deze klachten omdat de darmen alleen te beïnvloeden zijn via het onbewuste. Spieren in je armen en benen kun je bewust aanspannen of ontspannen. Bij de darmen gaat dit niet. Zij reageren vooral op onbewuste signalen zoals emoties, stress of spanningen. Met hypnotherapie leer je om je darmen te ontspannen middels gedachtebeelden. Ontspannen darmen nemen beter voedingsstoffen op en zijn minder snel geïrriteerd.

Met behulp van een eenvoudige spiertest controleer ik eerst of er nog andere factoren zijn die een rol spelen bij je klachten (een allergie of intolerantie bijvoorbeeld). Na een uitgebreide intake, maak ik het behandelplan op maat.

Het programma zelf duurt ongeveer 3 maanden en bestaat uit 6 tot 13 sessies van 1 uur. Het aantal sessies is afhankelijk van de ernst van de klachten en of er meer problemen meespelen.