Hypnotherapie

Bij hypnotherapie is het doel om het onderbewuste te ‘herprogrammeren’ met positieve suggesties. Dat programmeren kan als doel hebben om slechte gewoonten om te zetten in goede, maar het kan ook gebruikt worden om nare ervaringen te verwerken of blokkades op te heffen. Als je bewuste en je onbewuste de gestelde doelen als haalbaar zien, dan staat niets je meer in de weg om die doelen ook te gaan halen. Een bewuste wens (ik wil afvallen, of ik wil stoppen met roken) kan door het onbewuste gesaboteerd worden; het onbewuste trekt altijd aan het langste eind, en zal dus ‘om’ moeten om te slagen.

Voor kinderen is hypnotherapie een uitkomst, omdat ze aan hun problemen werken (bijna) zonder dat ze het zelf merken. Zelfs enkele ziekenhuizen passen de techniek toe. Als de kinderen zich ontspannen, leg ik de focus op hun eigen mogelijkheden en gewenste doelen. Tijdens de diepe ontspanning zijn de kinderen helemaal aanwezig, praten mee, en het onbewuste voelt zich helemaal veilig om de gewenste situatie te visualiseren.

Behandelingswijze

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten bij een hypnose of trance val je niet in slaap. Tijdens de behandeling blijf je je bewust van alles wat er gebeurt. Door middel van woorden stuur ik je naar een ontspannen toestand waarin je onderbewustzijn aanspreekbaar is. Als die toestand is bereikt begint het programmeren door positieve suggesties te verweven in het verhaal. Die suggesties zijn bedoeld om de doelen voor ogen te krijgen die nodig zijn voor een positieve verandering, of om negatieve gevoelens of herinneringen te verzachten. Ik ben opgeleid in zowel directe en indirecte inductie, alsook Ericsoniaanse hypnotherapie.

Soms krijg je na de behandeling een geluidsfragment mee, waarmee de therapie thuis kan worden voortgezet.

Vaak toegepast bij: