Hypnose, hypnotherapie

Bij hypnotherapie is het doel om met hypnose het onderbewuste te ‘herprogrammeren’ via positieve suggesties. Dat herprogrammeren kan als doel hebben om slechte gewoonten om te zetten in goede, maar het kan ook gebruikt worden om nare ervaringen te verwerken of blokkades op te heffen. Als zowel je ‘bewuste’ en je ‘onbewuste’ de gestelde doelen als haalbaar zien, dan staat niets je meer in de weg om die doelen ook echt te realiseren. Echter, een bewuste wens (ik wil afvallen, of; ik wil stoppen met roken) kan door het onbewuste gesaboteerd worden; het onbewuste trekt daarbij altijd aan het langste eind. Het onbewuste zal dus ‘om’ moeten om te slagen.

Voor kinderen is hypnotherapie een uitkomst, omdat ze aan bijna spelenderwijs aan hun problemen werken. Zelfs enkele ziekenhuizen passen ondertussen hypnose toe. Als de kinderen zich ontspannen, leg ik de focus op hun eigen mogelijkheden en gewenste doelen. Tijdens de diepe ontspanning zijn de kinderen helemaal aanwezig, praten mee, en het onbewuste voelt zich helemaal veilig om de gewenste situatie te visualiseren.

Behandelwijze

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten bij een hypnose of trance val je niet in slaap. Tijdens de behandeling blijf je je bewust van alles wat er gebeurt. Door middel van woorden stuur ik je naar een ontspannen toestand waarin je onderbewustzijn aanspreekbaar is. Als die toestand is bereikt begint het herprogrammeren door positieve suggesties te verweven in het hypnotisch verhaal. Die suggesties zijn bedoeld om de acties voor ogen te krijgen die nodig zijn voor een positieve verandering, of om negatieve gevoelens of herinneringen te verzachten. Ik ben opgeleid in zowel directe en indirecte inductie, alsook Ericsoniaanse hypnotherapie.

Vooral bij kinderen stuur ik na de behandeling een geluidsfragment met een helend verhaal, waarmee de therapie thuis kan worden voortgezet.

Hypnose wordt vaak succesvol toegepast bij: