Overgewicht

Eten is een primaire levensbehoefte. Je moet eten om te overleven. Toch worstelen veel mensen met eten en het effect hiervan op hun gewicht. De oplossing lijkt dan om minder te gaan eten. Hoe minder calorieën, des te minder vet, toch?

Maar waarom hoeven sommige mensen dan nooit op dieet, en waarom komt het gewicht vaak net zo goed weer terug, zelfs al let je op wat je binnenkrijgt? De reden is dat zwaar zijn helemaal niet aan die calorieën hoeft te liggen en een dieet niet de enige oplossing is. Het echte probleem ligt vaak wat dieper.

Om een probleem op te kunnen lossen moet je weten wat de oorzaak is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor overgewicht of obesitas:

  1. Misschien zit er iets in je dagelijkse voeding wat je lichaam verkeerd opslaat. Het zou dan kunnen gaan om voedingsstoffen waar je eigenlijk niet goed tegen kunt.
  2. Ook een tekort aan bepaalde mineralen is mogelijk, waardoor bijvoorbeeld je alvleesklier veel suiker omzet in vet. Doordat je bepaalde voedingsstoffen mist geeft je lichaam het signaal af om voor te bereiden op een hongerwinter.
  3. Daarnaast spelen emoties soms een rol. Eten kan troostend zijn, of een gewenning of misschien helpt het je afleiden van spanning.
  4. Een beperkende overtuiging kan onbewust bijdragen aan overgewicht. Zo kan je onderbewustzijn bijvoorbeeld geleerd hebben dat eten gezellig is of staat voor welvaart. Arme of zieke mensen zijn mager en je wilt niet arm of ziek zijn. Dus heb je je zonder dat je het doorhad eetgewoonten aangemeten die voorkomen dat je mager wordt.
  5. Verder zou er sprake kunnen zijn van verlaagde verbranding.

Bij Pentacoaching zoek ik uit welke struikelblokken jouw overgewicht veroorzaken en ik help je deze te omzeilen. Op die manier kun je effectief en structureel afvallen.

De therapieën die toegepast kunnen worden zijn: